Как да станете успешен сошъл медиа консултант?

Този тип консултанти са хора които чрез социалните медии достигат то таргетираната аудитория и от името на компанията от която е възложила консултирането, комуникират с тях. Този тип работа е подходяща както на пълно работно време, така и за фрийлансъри.

Защо има нужда от сошъл медиа консултанти? Публикуването на какъвто и да е контент социалните мрежи може да бъде направено от всеки. Но планирането, постоянното ъпдейтване на дадени страници и комуникацията с последователите има нужда от много по задълбочено познаване на това как работи маркетинга и как да извлечем максимума от една рекламна кампания в социалните мрежи. Точно тук се намесват сошъл медиа консултантите. Някой от най силните страни на социалните медии са :

  • Достигане на много повече хора, като имате възможност да сегментирате по пол, възраст , интереси, и други,
  • Голямо количество трафик към вашата оферта,
  • Създаване на “лоялни фенове”,
  • Подобряване на индексирането на вашият сайт в Гугъл,
  • Намиране на нови бизнес партньори,
  • Ниски цени за маркетинг.

Брандовете които искат да извлекат максимума от присъствието си в социалните мрежи, непременно трябва да използват услугите на такъв консултант. Като основни умения той трябва да притежава:

  • Планиране на стратегия. Правилната стратегия единствено успява да отличи една успешна кампания от маркетинговият провал.
  • Създаване и публикуване на съдържание. Това включва статии и постове в социалните мрежи. Видео клипове с послание насочено към различните таргет групи.
  • Изграждане на стабилна и постоянно нарастваща фен база в социалните мрежи.
  • Графичен дизайн. Публикуване на рекламни материали, банери и друг вид графични съобщения за налагане на продукта и марката.
  • Управление и оптимизиране на платена реклама. Невъзможно е достигането на сериозен брой фенове без платена реклама. Част от работата на сошъл медиа консултанта е да планира разходите за една реклама като успее да ги защити пред възложителя си. Трябва да умее да го убеди че само чрез правилно изпълнена платена кампания, феновете на бранда имат шанса да се увеличат драстично. Независимо колко уникален и качествен продукт предлага компанията, ако той не стане известен на огромната фен база в софиалните мрежи, чрез платена реклама, никой няма да говори за него.
  • Анализи и отчети. През всеки период от време, месец, ден или година, консултантът трябва да е в състояние да генерира отчети за извършената от него работа. Статистиките показват размера на фен базата, разходите за реклама и могат с точност да изчислят колко струва консултантът. Когато от другата страна на отчетът се добавят постигнатите приходи от продажби, не е много сложно да се изчисли дали е успешен или не сошъл медиа маркетингът. Колкото по висок ROI (return of investment) успее да постигне консултантът, толкова по голямо доверие ще има към него и толкова повече неговият авторитет ще нараства. А няма по платен консултант от авторитетният.