Трябва ли да имате фирма за да сте фриленсър?

Упражняването на свободните професии е регламентирано в много закони и нещата са различни за всеки. Да, разбира се има няколко основни групи хора, за някой е задължително за други препоръчително а за трети може да се окаже че не е . В зависимост от вашият конкретен случай, трябва сами да прецените дали си струва да се регистрирате като фирма. По принцип за начинаещите това не е нито задължително нито наложително. Когато човек започва в тоя бизнес той няма много продажби, съответно приходи които да станат обект на данъчно облагане или преследване по точките в някои закони. Повечето фрийлансъри започват тази работа която така или иначе си имат договор с друг работодател където ходят на работа от 8 до 17 ч. Там те получават социални и здравни осигуровки. Доходите им от фрийлансърска работа са толкова незначителни че минават “под радара” и дори не е необходимо да се декларират в годишна данъчна декларация.

Съвсем по друг начин стой въпросът за хората които са така да се каже напред с материала. Тъй като те вече са придобили уменията да работят с различни клиенти, тяхната работа е много. Те приемат огромен брой поръчки, за тяхната работа започва да се плащат сериозни суми пари и тези хора определено имат нужда да се регистрират като фирми поради две причини. Първо защото вече имат толкова много работа и печелят толкова че да работят за някой друг на заплата е смешно. Второ, тези хора трябва да издават фактури. Тук идва момента с фирмата. Тъй като при определени дейности рекламодатели ви плащат за рекламни площи например, те ще изискват от вас фактура, за да могат на база на нея да имат признати разходи. Във ваш интерес е да можете да им издадете фактура, тъй като ако не можете, те просто ще предпочетат друг фриленсър с който да работят. По този начин вие ще имате множество пропуснати ползи.

Също така, идва момент в който работата на определен фриленсър става толкова много че той има нужда от помощници. Представете с инапример че вие имате новинарски сайт. Започнали сте го от нулата, вие сте си писали по някоя друга новина докато стане популярен. В един момент усещате че колкото повече новини пускате толкова повече трафикът се увеличава. За да задържите това ниво и да продължавате да имате все повече и повече посещения, вие се нуждаете от хора които да в ипомагат. Когато наемете хора те трябва да се осигуряват и това налага да сте регистриран като работодател.

Колкото повече върви напред и разширява своят бизнес и доходи, толкова по голяма и в един момент належаща, става нуждата фрийлансърът да си регистрира фирма. Което разбира се е нормално и е обичайна практика за сериозните в бранша.