Колко печелят фрийлансърите по света?

Докато фрийлансърите в някой ниши, като дизайн и програмиране  обявяват че печелят добре, то общоизвестен факт е че средната ставка е около 19 щатски долара на час. За някой държави, като нашата например, може да изглежда фантастично но истината е че това съвсем не е много. Има няколко фактора които определят средната часова ставка. Нека ги разгледаме :

    • Местоположение. В това няма нищо изненадващо. Съвсем логично е мястото където живеете да определя и стандарта на живот, от там и часовите ставки за плащане на какъвто и да е труд. Например средната часова ставка на фрийлансърите в Англия е около 45 щатски долара на час, докато във Филипините например, за средна ставка 11 долара се счита за нормално.Изненадващо Канада е преди Щатите, където се докладват средна ставка от 40 долара срещу 37 за Съединените Щати. Размерът на часовата ставка се определя най общо от цената на живот. Като пример, цената на живота в Манила е около 70% по евтин от този в Лондон. И не на последно място са данъците. Все известно е че там където има висок стандарт на живот, то и самите данъчни ставки са много по високи.
    • Опит. Това е решаващо. Според проучвания, един начинаещ в маркетинга може да очаква около 15 долара на час. Гурутата в тая област съвсем спокойно си прибират по 50 долара. Средната цена за фрийлансър в онлайн маркетинга е за около 25 долара на час. Тук е важно да вметнем и значението на инвестицията в самите себе си. Както във всеки друг бизнес, колкото повече знания и умения придобиваме чрез различни курсове, практики и други, толкова по големи експерти ставаме в съответната ниша и от там по високо почасово заплащане.
  • Определяща е и индустрията в която работите. Съвсем естествено е един софтуерен разработчик с над 10 години опит, да взема много повече от един начинаещ преводач на статии.  Има обаче едно интересно проучване в което става ясно че потенциалът за печелене на един опитен фриленсър в маркетинга е много по голямо от това на разработчик на софтуер. Има мнения че това се дълвжи на способноситте на маркетинг специалистите да продават себе си и своето време за много повече от това което всъщност струват.

Личен сайт. Практиката доказва че специалистите с личен сайт, на който да предлагат своите услуги, печелят до 60% повече от тези които използват посредници. Вероятно това се дължи на две причини. Първо, управлението на сайт дава много повече възможности за контакт с клиенти, дава по добра възможност за показване на личното портфолио и като цяло

 това спомага за по голям авторитет на фрийлансъра. И на второ място, никак не са за подценяване комисионните на посредниците при извършване на фрийлансърски работи.