Какво е да си фрийлансър уеб дизайнер?

Работата в тази област е свързана с много решения които трябва да бъдат взети. Например дали ще работите за някоя агенция или директно за себе си? В тази статия ще се опитаме да разгледаме някой от особеностите на фрийлансърите които се занимават с уеб дизайн.

  • Нямате работно време! Да, това е вероятно една от най привлекателните страни на каквато и да е фрийлансър работа, включително и уеб дизайна. Можете да работите по своят проект когато децата спят, или след като се приберете от работа. Ако например се изисква от вас да изработите сайт за онлайн залагания или покер, най подходящото време е когато всички спят. Така например можете да се фокусирате най добре и да изградите наистина привличащи вниманието банери на карти, залози или игрални маси.
  • Работите от дома, или от където си искате. Ако вашият дом не е достатъчно професионално изглеждащ, можете да се срещате с клиенти по кафенета или дори в парка. Стига да има достъп до Интернет, всяко място, на което бихте се чувствали комфортно, е подходящо. Дори местната библиотека е отлична възможност, тъй като там има много ресурси които можете да ползвате, предполагам безплатен интернет и захранване в което вашият лаптоп постоянно да е включен.
  • Нямате шеф. Всъщност вие работите по проекта сам, нямате йерархията от мениджъри дебнейки ви на всяка крачка и досадните напомняния че нещо предстои да бъде готово. Единственият ви шеф е клиента. Обикновено клиентите се интересуват от крайният срок, цената и параметрите на проекта. Така че веднъж щом се договорите за това, единственото което се изисква от вас е да свършите задачата в определеният срок.
  • Сами си избирате работа. Няма го задължението от мениджмънта да бъде свършена определена работа на всяка цена. Ако нещо попроекта н ви харесва, чувствате че не е етичен или прекалено сложен, вие имате свободата да кажете НЕ. По този начин имате възможност да се фокусирате върху наистина важните за вас неща и вероятността да ги свършите перфектно, е голяма. Все пак трябва да помните че сметките чакат да бъдат платени и понякога трябва да направим компромиси с вътрешинте си усещаният и желания.
  • Въпросът с облеклото. Да, може да ви се стори странно но го включвам защото той също има значение.Работейки от дома, вия нямате нужда да мислите всеки ден “какво ще облека?”. Трябва да имате няколко готини дрешки все пак за срещи с клиенти, но през повечето време на никой няма да му пука ако работите по пижама.
  • Можете да работите по няколко проекта, вместо по само един. Всички знаем колко досадно може да бъде продължителното напъване по една и съща работа. Особено ако се зацикли в един момент. Когато работите за себе си, основно предимство е че можете временно да разнообразите с нещо друго. По този начин ще успеете да се разсеяте, дори ще се ободрите като това неминуемо води до по висока продуктивност и когато се върнете към основната си задача, ще сте много по продуктивни.

За да сме обективни, трябва да споменем и някой недостатъци на фрииленсърската работа, включително и тази с уеб дизайн :

  • Младите фрийлансъри никога не са финансово стабилни. Да, има месеци в които може да изкарате толкова пари че да си позволите екскурзия, но има и такива в които спечеленото може и да не ви стигне за хляб. Затова винаги трябва да заделяте, както се казва, бели пари за черни дни.
  • Винаги трябва да си търсите клиенти. Златно правило в нишата е да имате поне три клиента. Някой може да се откаже или просто да спре да ви отговаря.