Есен е. Искаме повече уют и топлина - в леглото с книга и горещ шоколад. А преди да заспим да оставим чашата върху нощното шкафче. Модерните, големи обекти от стъкло и метал не винаги се съчетават с разбирането на домашна топлина. Събрали сме много идеи от Интернет как можем сами да измайсторим нощно шкафче. Желателно лесно и достъпно. Нека да разгледаме най-интересните варианти.

 

Първият вариант е нощно шкафче, направено от дървен сандък.

Пролетта е сезонът на любовта... През пролетта ни се иска да посетим заедно с любимия нови, непознати страни, където се усеща във въздуха чувственост и благоухание. Но, за съжаление до отпуската има още доста време. А защо да не си направим приказна атмосфера направо у дома в спалнята? Разбира се можем да минем по обиколна пътечка и да проучим, как изглежда луксозния апартамент в някой хотел. Там всичко е обмислено до най-малките подробности - красиви завеси и кувертюри, копринени възглавници, романтично осветление... Но все пак е по-добре да организираме личното с пространство, като се ориентираме по собствените си вкусове.

Спалнята през всички времена е играла огромна роля в живота на хората. Различните народи са организирали бита си по различен начин. Египтяните като аскети са спали на много неудобни и твърди ложи. Японската философия на съня се е отличавала със своя минимализъм – какво струва една дървена възглавница. Европейците през различните времена са изпадали в различни крайности – спали са полуседнали, съоръжавали са огромни многослойни пушени легла, върху които са се катерили с помощта на стълба. Гръцката спалня е напомняла килер, защото не е имала прозорци и е била много тясна…

Спокойният здрав сън е необходим за здравето, а и за всички останали сфери на жизнената дейност. Правилно обзаведена спалня и добър матрак – това е необходимо за добрана почивка.

Спалнята трябва да е максимално далеко от входната врата. В този случай няма да ни безпокоят странични звуци, и ще се чувствате в безопасност. В съвременните домове стопаните често планират спалнята в изолирана зона, затворена за гости.

Спалнята не трябва да бъде коридор за преминаване от стая в стая. А често спалните се съвместяват с гардеробни стаи.

За да се придаде на спалнята свобода и лекота таванът не трябва да е нито прекалено висок, нито прекалено нисък.