За да приготвите кръгчета портокал, които са подходящи за декорации, нарежете плода на кръгчета с дебелина 4мм. Разположете ги върху решетка и оставете да се суши във фурната няколко часа при температура 60 градуса. Вратата на фурната оставете леко отворена, за да може влагата свободно да се изпарява. Фиксирайте я с дървена лъжица. По този начин може да приготвите за декоративни цели и кръгчета лимон, лайм, мандарина, ябълка.

Сушените кръгчета портокал могат да станат декорация за коледната елха. Завържете 2 или 3 кръгчета заедно и ги закрепете към клона на елхата. Те ще изглеждат органично заедно с изделия от шишарки, орехи, слама, солено тесто.

С топли тонове ще озарят плодовите кръгчета стаята, ако са разположени в прозрачен съд със свещ. За целта са необходими сушени кръгчета от портокал, ябълка и лайм. Важно е да се разпределят по вътрешната страна на вазата или съда, който ще се използва така, че светлината да прониква между тях. Пръчките канела ще украсят композицията и добавят аромат.

Сърце от кръгчета портокал може да декорира бравата или гърба на някой стол. За това са необходими изсушени кръгчета от 5-6 портокала, по възможност еднакви по размер. Най-подходящи са шайби от средата на плода. За да се получи сърцето равно, първо изрежете шаблон от картон. Върху него разположете кръгчетата, те трябва да се покриват примерно на една трета. След това залепете венеца. Нанесете лепило в местата, където където те се покриват. За целта е идеално специално студено лепило за флористика.