Украсата, създадена от цитрусови плодове създава истинско усещане на Коледа в дома. И това е лесно и достъпно за всеки!

С портокали, украсени с карамфил, ще благоухае целият дом. Направете отвори с клечка за зъби, след това вкарайте звездичка сух карамфил. Може да се направи някаква шарка или просто хаотично да се украси портокала. Аромата ще е по-интензивен, ако карамфила първо се постави в затворен съд на ден, напръскан с малко олио.

Портокаловото дърво в празничните дни ще стане мила декорация за масата и ще допълни аромата на коледните сладки и меденки.

Разнообразните шарки на карамфила превръщат всеки портокал в малък арт-обект. Прекарайте медна тел през него, завийте я с формата на охлюв, завържете с панделка и закачете. Такава коледна гирлянда ще украси прозореца и ще му даде празничен вид.

Свещта в свещник от портокал мирише невероятно, а огнените езици създават приказна атмосфера. Първо отрежете с остър нож горната част на портокала, диаметърът на отвора трябва да съответства на диаметъра на свещта. Вътрешността махнете с лъжица, тя може да се използва за десерт. След това напълнете чистия портокал с пясък, и поставете свещта. Краищата украсете с карамфил. Свещниците от портокалова кора ще внесат топлина в дългите зимни вечери. С малки формички изрежете отвори с формата на сърца и звезди през които ще прониква светлината. Върху снова от морска сол тези коледни фенери ще стоят равно.

Ефирните масла от портокал и лайм подобряват настроението, освежават и вдъхновяват.

Гирляндата от портокалова кора очарова със своята простота. Фигурки се изрязват от остатъците от кожата на портокал. Внимателно с игла се правят отвори и се нанизва на медна тел. С такава гирлянда може да се украси ваза, в която да се постави оранжева свещ между елхови клонки. Орнаменти, спирали, звезди и сърца - пуснете в ход своята фантазия и ги изрежете с помощта на инструменти за дърворезба. А с остатъците - тънки линии портокалова кора - ароматизирайте сосове и кремове. С формички за сладки изрежете различни фигурки - сърца, звезди, камбанки, с които може да украсите коледните подаръци. За да се получат формите равни - притеснете портокаловата кора към кухненска дъска и изрежете. Или просто завържете с панделка няколко звезди от портокалова кора и пръчка канела.

Златен венец от изсушени кръгчета портокал на Бъдни вечер е желан гост в дома! Изсушените кръгчета портокал могат да се залепят върху венец от клоните на елха. В средата е мястото на свещите.