Бамбукът традиционно се асоциира с тропиците, но днес активно се използва за оформяне на интериора във всички страни. Неговата природна красота, богат цвят и изключителна здравина и водоустойчивост позволяват да се използва този материал както за всички стаи, така и за ландшафтен дизайн и носещи конструкции.


Какво само не се произвежда от бамбук? И различни беседки, и летни площадки, и мансарди. От стволовете с голям диаметър се получават прекрасни колони, които могат да се впишат в интериора на банята или трапезарията. А от черен бамбук се правят лампи, паравани, рамки за картини и огледала, оригинални мебели. Тези вещи можете да завещаете на правнуците си – толкова са здрави и дълговечни. Най-добро доказателство за това е мостът в китайската провинция Сачуан, който вече 1000 години служи на местните жители.


По целия свят се наброяват повече от 600 вида бамбук с различен цвят: от бял до гланцов черен и, разбира се, всички нюанси на зеления. Но производителите на аксесоари и мебели разделят бамбука на два вида: азиатски и кавказки. Азиатския е с тъмно кафяв цвят, изглежда състарен, а кавказкия, обратното, с жълт или цвят на горчица, с блестяща повърхност. Азиатския бамбук подхожда повече за външни постройки, летни беседки, оформяне на оранжерии и градини, а също така за оформяне на интериори в африкански стил.


Кавказкия бамбук, благодарение на своя наситен цвят и спретнатата си повърхност, идеално подхожда за помещения в китайски или японски стил. Той също така се вписва в хай-тек и минималистичните интериори.

Според фън-шуй, бамбукът поглъща негативната енергия, а изделията изработени от него внасят щастие в дома.


От бамбук се произвеждат и щори за прозорци. Те са направени от ленти естествен бамбук и декоративни сламки, закрепени с декоративни конци и сплетени по най-разнообразен начин. Тези щори са покрити със специален лак, който предпазва бамбука от слънчевите лъчи. Един истински пример за здравина и дълго вечност е паркета от бамбукова дървесина. При изготвянето си той се подлага на антисептична и антикорозийна обработка, повърхността му се покрива с няколко слоя матов или гланцов лак. Масивната дъска от бамбук е по-плътна и по-здрава от дъбовата.