Холът носи най-голямо функционално натоварване в апартамента. И не само защото през свободното си време там се събира цялото семейство за беседи, развлечения и почивка. Холът също така е мястото, където произтичат всички важни събития в живота на членовете на семейството: посрещане на гости и приятели, празници и партита. Затова е много важно холът да е уютен, красив, напълно да отговаря на представите ни за съвременен дизайн, да ни е удобно и приятно когато се намираме там. И, като обмисляме интериора на хола е необходимо веднага да отделим в него зони – за отдих, за развлечения, за гости.

А понеже нашия отдих е обикновено вечер, то не се старайте да разположите зоната за почивка близко до прозореца. Най-доброто място за нея е уютния ъгъл. Там могат да се разположат канапе с фотьойли, ниска холна маса. Там може да се намира и телевизорът или системата за домашно кино. Дизайнът на меката мебел трябва да съответства на вкусовете на стопаните, а ако те обичат да си полежат, меката мебел е желателно да е с дамаска от плат, а не от кожа.

Типичния проблем в съвременния апартамент е теснотията. Даже ако квадратните метри в дома позволяват на душата ни да се развихри, и да проявим фантазията си. Въпреки това ние с болезнена фанатичност се стремим да ги запълним с мебели и най-разнообразни вещи, когато можем да се ограничим със стилни рафтове и място за почивка. При това за него може, както да си купим мек ъгъл, така и да използваме голямо количество възглавници, живописно разположени на пода.

Тази идея ще внесе в европейския интериор източен колорит. Във всеки случай минимум мебели, но качествени и достойни за вас, в съчетание с идеята да се съхрани максимум свободното пространство, става основна идея при създаване на европейски интериор в хола.

Домашните интериори в японски стил в последно време са много популярни.

Съвети от дизайнерите:

Нищо излишно

Централно място в японския стил заема огнището, в него има и малка градинка, и задължително – големи прозорци, те означават свързването на дома с външния свят, практически няма вътрешни разделящи стени – пространството се зонира с помощта на хартиени подвижни прегради. Минимализъм, функционалност и простота – това е основата, към която трябва да се придържаме. Отделете в хола място за цветя и малък изкуствен водопад. За основа на градината са подходящи гладки кръгли камъчета. Тапети от естествен бамбук, водорасли или слама са подходящи за оформяне на една от стените. Не се увличайте много с декорирането, добавете само два-три детайла: картина, ваза, статуетка са достатъчни – и се наслаждавайте на спокоен философски живот.

Първоначално идеята на хола е място за посрещане на гости. В наше време това също така е и общо помещение, където се събират всички членове на семейството.

Холът основно се разделя на две зони – зона за хранене и зона за почивка. Тези участъци се разграничават с помощта на цветове, светлина и разположение на мебелите. За зоната за хранене са подходящи топли цветове – нюанси на жълтия, червения и оранжевия цвят. Уютната атмосфера, която създават тези цветове, поддържа доброто настроение при общуване. За зоната за почивка могат да се използват нюансите на синия цвят. Те понижават напрежението и умората след работен ден.

В хола също така е важно добре да се обмисли системата за осветяване. Яркото осветление – полилей, скрито осветление в корниза под тавана създават особено тържествено настроение. За разделяне на функционални зони се използва локално осветление: лампа с абажур над масата за хранене, лампион около дивана и фотьойлите, бра. С помощта на светлината могат да се подчертаят някои детайли в интериора: картини, снимки, статуи, аквариуми и т.н.

Подредбата в дома е отражение на талантите и амбициите на собственика му. Когато прекарате половин час в хола, вие уверено можете да предположите какви са вкусовете и предпочитанията на домакина. Какъв е той – просветен библиофил, сноб естет, сух педант, фанатичен меломан, представител на деловите кръгове или младеж, обичащ нощния живот. Стандарта му на живот също може да се прочете в елементите на декора. И ако дизайнерите –професионалисти твърдят, че интериора на кухнята и банята разказват много повече за стопанина, неговата философия и интереси, не вярвайте! Хола е мястото, където личността може да се развихри!

Времената на еднотипните панелни апартаменти малко по малко си отиват, границите на възможното са се разширили значително. Няма нужда в една стая да се събират гостна, спалня, библиотека, кабинет и дансинг за танци. Диваните в хола не се трансформират с ужасяващо скърцане в легла, масите не се разтягат, за да се превърнат от холна в трапезна, вместо скромни телевизори заемат място домашни киноцентрове, вместо рафтове с книги – витрини, където домакините с гордост показват колекции с висока стойност и понякога не ясно предназначение.

Разкошен хол оформен в светли розови и бели цветове. Ексклузивните тънки завеси в нежна гама подчертават изискания стил.

 

 


    

 

 

 

 

 

 


В такава атмосфера ще можете да се насладите на атмосферата на необичаен покой.