Учението е също така работа, като всяка друга, разликата е само една: труда на малкия човек се заплаща с оценки от учителите и изискването от родителите. Достатъчно е да си спомним ученическите си години, за да разберем на какво напрежение са подложени децата ни. А “детското работно място” може в голяма степен да улесни този състояние.

Най-важно за учението е концентрацията на вниманието, затова е необходимо детето да може да се съсредоточи върху учебния материал, докато се справя с домашните си. Важно е, върху бюрото да няма играчки и странични предмети, които да привличат вниманието му. Разбира се, при това е от голямо значение, дизайнът на мебелите да е жизнерадостен и да повдига настроението. Доказано е, че положително влияят оттенъците на светлото дърво, съчетанията на жълтия и белия цвят.

Детската стая е един отделен и особен свят, в който всичко следва законите, установени от малкия и собственик. Ако родителите натрапват своите виждания за това каква трябва да бъде детската стая, дизайна и мебелите, то детето никога няма да се почувства като неин стопанин и ще се намира в постоянен психологически дискомфорт.

Но има и някои общи препоръки, които трябва да се следват в дизайна на детската стая и при избора на мебелите. Първо, детската стая трябва да бъде удобна, уютна и светла, затова за детска трябва да се отдели най-слънчевата и топла стая.

Детската спалня не е много голяма, а често там трябва да се съберат две деца. Оборудването и – това са не само място за сън и занятия, а цял комплекс с удобства за сън, почивка, игра, учене, съхраняване на вещи и т.н. При това тези процеси не трябва да пречат един на друг.Децата обичат да имат свое собствено място, те свикват с него и го обикват, затова то трябва да е удобно. Те не обичат само едно от тях да има някакви привилегии. Затова ако стаята е предназначена за две деца е желателно да се повторят мебелите толкова пъти, колкото са децата в семейството. Но това не е единствено правилният подход. Често децата имат различни наклонности, темперамент, възраст. А и мястото в стаята не го позволява.

Предлагаме дизайн за всички малки поклонници на водата и морските приключения. И важно за грижливите родители – синият цвят действа успокояващо върху психиката и нервната система на децата, нюансите му създават отсъствие на монотонност… В такава стая няма да е скучно нито на детето, нито на вас. Свежо и оригинално, а може и детето ви да заобича водните процедури. Вие и вашето малко чудо ще се наслаждавате на морето през дългите топли зимни вечери, радостно ще посрещате слънчевите летни дни…

Естествено, тоналността на стаята трябва да е в светли сини, сини, лилави, зелени и морско зелени цветове. Възможно е използването и на други цветове, нали подводното царство е изпълнено с удивителни водорасли и обитатели с необичайни цветове. Мебелите със светло кафяви или бежови цветове идеално ще се впишат в обстановката, не трябва да де купуват тъмни мебели, нали това все пак е детска стая. И прекалено много, и прекалено големи мебели също не трябва да се поставят там. А детските масички и столчета – според вкуса на детето.

В създаването на интериора един тийнейджър знае точно, какви цветове харесва и кои са “неговите цветове”. Стилът на дрехите и цвета на стаята на малкото дете избират родителите, но децата относително рано започват да предпочитат определени цветове. Често изборът зависи от темперамента на детето – енергичното дете предпочита ярки, наситени цветове, скромното и спокойно дете предпочита пастелни не крещящи цветове. Психолозите и дизайнерите предлагат цветови решения, които съответстват на възрастта и периода на развитие на детето.

Днес много се говори по темата за оформянето на детската стая. Но, основно съветите засягат такива неща, като: покритието на стените и пода, изборът на мебели, разположението на осветителните тела, цветовете, екологичността на материалите. Пожеланията за стаята на бебе, определено гласят: “За новороденото е необходима светла, чиста и безопасна стая, където удобно да са разположени креватчето и масата за повиване, място за хранене на бебето, различни шкафове и рафтове, да бъде всичко на близко…”. Всичко това е вярно. Но какъв е изводът? Може да се направи една универсална стая, която подхожда на всички?

Вътрешният свят на вашето дете е индивидуален, и трябва да се стремите към това, интериорът на стаята, която създавате за вашето дете, е единствен и неповторим. То има своите навици, особености, вкусове, желания и потребности. Затова не трябва да се забравя, че всяко дете е индивидуално, и не може да се направят две еднакви стаи за различни деца. Всяка трябва да е особена.