Нова година – един от най-любимите празници. Затова за него се подготвяме предварително, като се започне с украсяване на дома или апартамента. Не случайно се казва, както посрещнеш Новата година, така ще я и прекараш…

Ако вече са ви омръзнали традиционните коледни украси и декорации, и ви се иска нещо ново и съвременно, опитайте с бял декор за украса на дома. Не е сложно да го създадете:

- използвайте “изкуствен сняг”, напръскайте с него елхата. Може да създадете само лек намек за сняг или да ефект на истинска лавина. Количеството зависи само от вашия вкус.

- Украсете елхата с прозрачни, бели и сребърни играчки: снежинки, шушулки, висулки, светещи гирлянди.

- За декорация на празничната маса може да се използват “заскрежени” със захар плодове. - белоснежната покривка ще придаде тържественост и елегантност на новогодишната трапеза. Красивите съдове и свещи са задължителни.

- Своеобразния “снежен интериор” ще стане продължение на зимния пейзаж през прозореца.

Нарушете правилата и изберете морска палитра: светло син, син, морско син цвят. За празничната трапеза използвайте изящни стъклени съдове, покривка, свещи с един нюанс. Към интериора добавете още няколко елементи на декора, красива гирлянда, вълшебни топки, красив венец. Всички детайли трябва хармонично да се съчетават, да се допълват и да радват окото. Няколко прости компоненти: малка елхичка, блестящи снежинки, чорапи за подаръци ще създадат усещане за празник в детската стая. А вашите близки и роднини дълго ще помнят тази необичайна Нова година…

За тези, които обичат розовия цвят може да се предложи Нова година в стил pink. Копринени цветя, кристали, стъклени топки – всички елементи на декора трябва да са в един цвят. Прекрасно допълнение: кристал и свещи. Различните изделия от кристал и стъкло прекрасно се съчетават не само с розов, но и със всеки цвят.

 

И разбира се, най-оригинално в навечерието на годината на бика решение ще е така наречения петнист декор. На петна могат да бъдат мебелите, килима, декоративните възглавнички и даже тапетите. Идеята за такъв декор много ще се хареса на децата, и те с удоволствие ще ви помогнат да украсите дома, елхата, да аранжирате масата.

 

Обичайте своите близки и своя дом. Бъдеще здрави и щастливи! Весели празници!

Едрите миди, рапани и корали могат да се поставят върху секция или рафтове. Те ще изглеждат, като скулптури и ще създадат интересна композиция

Ако искате да усещате в банята си близостта на морето, поставете там миди. Един от вариантите е да ги поставите в блюдо, ваза и така да ги разположите върху някой рафт.

Рапанът като подставка. По-големите миди и рапани могат да се използват за да събират други декоративни елементи: цветни камъчета, сухи цветя, малки миди.

Мидите могат да се използват във всяка стая. Леко и не натрапчиво можете да използвате мидите, за украса на пердета. Можете да ги залепите с лепило за плат.

С миди могат да се украсят различни предмети: огледала, лампи и декоративни масички.

Обикновените малки миди, които са безброй по морския бряг, също могат да се използват за декорация. С тях могат да се украсят рамки за снимки.

Ако имате красив рапан, то можете да го оформите по следния начин. Сипете в цилиндрична ваза малко пясък, поставете рапана. Поставете вазата върху рафт отделно, или до нея поставете още един рапан.

Върху малка бамбукова масичка могат да се разположат различни изящни предмети от интериора, в това число и миди и рапани. В конкретния случай подборът на аксесоарите е такъв, че изглежда сякаш свещника и вазата са изработени от рапани.

 

Коледа и Нова година са най-светлите и радостни празници. За да се създаде празнична атмосфера е необходимо само да се закупят подаръци, да се поканят гости, да се сготви нещо вкусно и задължително да се украси дома.


Най-простия способ, не трябва нищо да се усложнява, достатъчно е да се допълни интериора с някои новогодишни елементи. Например, небрежно покрийте леглото или кушетката с кадифе или декоративен плат със златни орнаменти, отгоре поставете няколко възглавнички с новогодишни апликации. Плата – комфорт, а възглавниците уют. Добре подбраните декоративни елементи бързо ще изменят външния вид на вашата стая и ще подчертаят вашия стил и индивидуалност.


Входната и другите врати украсете с коледни венци. Ако нямате време да си направите, в магазините има голям избор от тези украси. Коледния венец символизира “короната” от тръни върху главата на Исус Христос, а червените елементи по него – капките от кръвта на Исус.


Основните цветове на Коледа са червения и зеления. Новогодишните композиции, купени в магазина или направени собственоръчно могат да украсят всяко ъгълче в дома – камината, огледалото. Необходимо е всички елементи да си подхождат по стил и цветова гама.


Елхата е най-важният елемент от тържеството. Някои хора предпочитат естествена елха, други изкуствени, които могат да бъдат традиционни или модерни, блестящи или матови, да имат обикновен или нестандартен силует, зелен или авангарден цвят.

 


Елхата може да се украси със старите семейни играчки, а могат и да се изработят играчки от плат, пера и мъниста. За децата могат да се закачат и миниатюрни шоколадови фигурки.

 


Свещите – точно те създават атмосфера, изпълнена с уют, тайнственост и вълшебство. Огън в камината, запалени свещи – какво по добро за вълшебната нощ…

Днес присъствието на живопис в дома се смята за изискан вкус. Картината е класически вариант на украсяване на стената, способна е да оживи и изпълни със смисъл всеки интериор. Тя говори за собственика си. Често картината се заменя с репродукция или принтирано копие, но това не е важно от гледна точка на дизайна на интериора. Важно е картината да е уместна, палитрата и да вдъхва положителни емоции.


На платното трябва да преобладават светли и прозрачни или топли и ярки цветове. Внимателно трябва да се подбира и стилът. Психолозите смятат, че някои картини са способни да отнемат енергията на човек. Това са произведенията в стиловете абстракционизъм, конструктивизъм, кубизъм - на тези произведения е добре да се наслаждаваме в изложбените зали и галериите, или в краен случай, да закачим такава картина в коридора. Местата, които постоянно обитава семейството е добре да се украсят с творби на художници-импресионисти, с реалистични платна, изобразяващи деца, животни, море и морски обитатели, летни и есенни мотиви.

Трябва да се обърне внимание и на жанра на картината. Яркия градски пейзаж е подходящ за хола, там той ще създаде тържествено настроение, все едно ще отвори прозорец в друг свят. Селския пейзаж, изпълнен със светлина и пастелни тонове, е подходящ за спалнята. Обикновено картините в спалнята се разполагат над леглото. Пейзажът с дълбочина на изображението е добре да се разположи, около стълба (но не вита стълба). А най-добрият вариант за стълбище е няколко картини еднакви по размер, повтарящи линията на стъпалата.

Натюрмортът е най-универсалната картина, по закона на живописта върху натюрморта могат да бъдат изобразени всякакви неодушевени предмети. В арсенала на художника има безкрайно много предмети, а пред нас стоят безкрайни възможности за разположението им в интериора. Натюрмортите, върху които са нарисувани пресни и сушени зеленчуци, плодове, съдове и други предмети на подобна тематика, е подходящо да се разположат в кухнята и трапезарията. Натюрморт, на който са нарисувани книги, статуетки, канцеларски принадлежности е добре да виси в кабинета. Натюрмортите със срязани цветя и плодове са подходящи за спалнята. Идеално е когато натюрмортите на една стена са с една обща тема и маниер на изпълнение.

Сюжетите на картините са особен случай. Библейските и античните сюжети ще внесат в дома ви елемент на разкош и приемственост на традициите. Но не всеки интериор ще понесе такава картина. Тя добре ще се вписва в класически интериор. За интериор, изпълнен в стил ампир са подходящи картини с военни сцени, но те също е добре да бъдат разположени в кабинета, а в хола портрети на членовете на семейството. Жанровите сцени са по-демократични, при това те могат да подчертаят професията на собственика или да намекнат за хобито и увлеченията му.

Да се избере картина е само половината от работата, не по-малко важно е да се избере място и способ за експонирането и. Традиционно картините се закачат на стена симетрично, с помощта на професионална система за закачане - това е много спретнато и удобно - картината лесно може да се премести по-нагоре или по-надолу. Но защо картините да не се поставят просто върху рафтове, на пода, върху шкаф или да се местят от време на време?

Най-добре е картината да виси в най-светлото място на стаята, но преките слънчеви лъчи е добре да се избягват, защото те ще обезцветят картината. Оптималния вариант е изкуствено осветление специално предназначено за картината или пълзяща естествена светлина. Ако прозорците на стаята са на югозапад, то най-добрите експозиционни зони на стаята ще бъдат страничните западни и северозападни стени. Южната и югозападната стена ще бъдат подходящи, ако прозорците гледат на изток. При прозорците, които гледат на север е допустимо, всяко разположение на картините - даже и срещу прозореца. Не случайно художниците от миналите векове са предпочитали студии с прозорци на север. Това разположение дава равномерно студийно осветление. Но даже, когато осветлението позволява не е добре да се закачат картини на всяка стена - това пречупва единната композиция на интериора. Не трябва да се обезценява картината, като я закачаме до други стенни украси. Понякога е позволителна компанията да други картини, то те трябва да са в една цветова гама, за да уравновесяват и успокояват обстановката в стаята, а не да създават хаос от цветни петна. Идеалният вариант са картини, които съставят една композиция. Например, неголеми картини, разположени около една голяма картина. Такава композиция изглежда добре в голяма просторна стая с висок таван.

Платната, еднакви по размер, могат да се подредят в редица, на равно разстояние една от друга или в шахматен ред, но е важно да се спазват равни интервали. Картините, които са различни по размер не е удачно да се подреждат в възходящ или низходящ ред. Официален вид на интериора ще придадат две еднотипни картини, симетрично разположени, над дивана или масата.

Картината в интериора или солира или играе роля на фона. Яркото и голямо художествено платно ще привлича внимание, ще стане мисловен център и ще диктува своите условия за оформяне на интериора. Трябва да избирате картината към интериора, ако нямате желание да променяте интериора според картината.

Първо трябва да се помисли за стените, не на всяка стена ще и стои добре картина. На дървените или имитиращи дърво стени няма да изглежда добре картина, нарисувана с маслени бои. Същото се отнася и за стените, покрити с шарени тапети. Тук картината ще трябва да се търси. Разбира се това положение ще може да се спаси със широка рамка, но е по-добре да се потърси специално място. Идеалното място за картината е гладка, боядисана със светъл сдържан нюанс стена. А да се боядисва стената с боя подходяща по тон на картината е незадължително, и даже нежелателно. Морският пейзаж, например, в светлосиня стая може да се загуби.

Картината също така трябва да работи в един екип с мебелите. Картината трябва да е на не по-голямо разстояние от 30 см от мебелите. Специалистите съветват картината да виси малко по-ниско отколкото ви се иска, за да можете да и се наслаждавате. При това картината или композицията от картини не трябва да е претрупана. Добър ефект се постига, когато размера на картината не превишава две трети от размера на мебелите, над които виси. Малката картина на стената може да се загуби, затова е добре да се избира размер, който е поне наполовина от размера на мебелите. В противен случай трябва да се направи композиция от малки картини. Добре е да се групират в едно място. Могат да са в една редица, така композицията ще има една обща мислена граница отгоре или отдолу. Тук няма да минем и без обикновените съседи на картината - вази, статуетки, свещници. Класическият вариант на грамотно съседство - вертикална картина, уравновесена с нисък съд, хоризонтална картина - с висока ваза.

За обединяване на картините със стаята ще помогнат рамките, подбрани по стила на интериора, цвета и материята на мебелите. Модата на рамките следват тенденциите на интериорния дизайн, затова при достатъчно желание може да се избере необходимото за всеки дом.

За стая, в стила ар-деко подхожда сребърна, бяла или черна рамка с закръглени ъгли, ясни вертикални линии, необичайни елементи. Рамката в стила модерн имитира бронз, преплетен в изискани линии в причудливи цветове и морски обитатели. Златните рамки в класически стил цитират орнаментални релефи от древногръцката архитектура. Рамките от ампирския стил са декорирани с повтарящи се елементи от стилизирани лаврови клонки и арки. Рамките от стила барок се отличават с множеството завъртулки. Рамките в етно стил са изработени от природни материали - ротанг, бамбук, миди и раковини. Рамките в кънтри стил са дървени или боядисани в жълто-кафяви или вишневи тонове. Алуминиевите рамки са много подходящи за съвременния интериор. Съвременният стил позволява много, даже картина без рамка.

Разбира се, рамката е първо "облекло" за картината. А по дрехите посрещат. Цветът, дизайнът, ширината на рамката променят зрителното възприемане на картината. Например, широките рамки задълбочават и разширяването пространството на платната, подходящи са за малки картини. Тесните рамки привличат вниманието към детайлите, в тях добре изглеждат големи картини, етюди и акварели. За последните е подходящо да се използва и паспарту - рамка от картон, която подчертава красотата на картината и я хармонизира с цвета на стената.

Украсяването на дома за Коледа и Нова година ни помага да се потопим в атмосферата на приближаващите празници. Измислянето и създаването на украси е приятно и интересно занятие. То не изисква някакви специални знания и навици. Най-важно е да не ограничавате своето въображение и изобретателност. Разбира се може да си купите празнични украси от магазина, но е много по-приятно да създадете нещо оригинално със собствените си ръце.


Коледен венец

С коледни венци се украсяват вратите на домовете, апартаментите и офисите на Коледа. По желание могат да се закачат на вътрешните врати и даже на стените. Коледният венец може да се направи от естествени или изкуствени клони. За украса е подходящо всичко, което изглежда добре. Най-важното е вашата фантазия и изобретателност. Препоръчва се първо да се измисли основният цвят на венеца – обикновено това е “сребро” или “злато” и още един цвят – център на вниманието. Но вие можете да го направите и по друг начин. Колко различни предмети да се използват и как да се разположат – зависи само от вашия вкус и избор. Елементите се закрепват върху венеца, със зелена тел, която може да се закупи в някой градински център.

Например, център на коледния венец може да стане голяма панделка в шотландски стил. След като се закрепи панделката могат да се добавят няколко златисти играчки за елха, няколко позлатени шишарки и тъмно червена звезда.

Коледни аромати

Традиционните коледни свещи, които са украсявали домовете на Коледа, обикновено са се използвали така наречените “зимни” аромати, сгряващи подправки – канела, карамфил, мускат, какао, цитрусови. Те могат да се разположат върху всякакви повърхности – масата за хранене, холната маса, на терасата или във ваната. За поддържане на аромата може периодично да се напръсква с някакво подходящо ароматно масло.

Може да завържете портокали с панделки за подаръци, да запълните свободната им повърхност, като забодете карамфил, може да го разположите като рисунка или знак. Докато портокалите изсъхват, те ще отдават прекрасен аромат. Те трябва равномерно да се обръщат, за да изсъхват равномерно. Портокалите могат да се закачат на елхата, да се украсят с тях стаите или да се подаряват на гостите. След празниците от тях може да се състави ароматна композиция за банята или кухнята.

Живи растения и цветя

Не трябва да се забравят и традиционните зимни растения, с които се украсяват помещенията за празниците. Най-известните от тях – Коледната звезда и Имел, но великолепно изглеждат и Полегнала голтерия, Скимия, вечно зелените растения. Очарование на празничната атмосфера ще придадат и отгледани специално за празника луковични растения. Е, и най-важната украса на зимните празници – украсената празнична елха, и подаръците, чакащи своя час…