Направили сте ремонт? Не бързайте да се сбогувате със старите вещи - врати, прозорци, парчета тапети. Те могат да станат централен елемент в новия интериор.

Предполага се, че антрето е най-необходимия компонент във всеки дом. То ни защитава от студа и течението, там остава уличната мръсотия, остава сезонното облекло, съхраняват се чадърите и шапките, ръкавиците и ключовете, а също така много други важни и нужни дреболии, които вземаме със себе си, когато излизаме на вън.

 

Антрето винаги е готово да отвори обятията си. И като прекачим прага на дома чувстваме защитата на родните стени. Подобно героите на сантименталните американски филми възкликваме: “Аз съм у дома!” Всеки предмет от обстановката говори за семейното огнище, свидетелства за здравите семейни отношения, неразрушимите семейни традиции.

А между другото, антрето също така посреща и гостите ни. Те придобиват първата си представа за дома и нас самите, под влияние на впечатленията, които са създадени именно от това помещение. Затова, казано на музикален език, в интериора на антрето, като в увертюра на опера, трябва да се усещат основните мотиви на цялото произведение.

Прието е да се смята, че тази стая не се нуждае от интересно, запомнящо се оформяне. Минимум прости мебели – и това е целия дизайн. Но ако се потрудим малко можем даже съвсем малко антре да превърнем в красиво, комфортно и функционално.

Типичния коридор в един стандартен апартамент е не голяма тясна стая с продълговата форма. Като правило в тази стая няма прозорци. Затова е необходимо да се обърне особено внимание на осветлението и. Правилно подбраното осветление ще ви помогне визуално да увеличите размера и.

При нисък таван добре изглеждат бра, със светлина насочена на горе. Добре е, ако светлината може да се насочва в различни посоки. По този начин нито един ъгъл в коридора няма да остане тъмен, лесно ще намирате необходимите вещи и ще почиствате. А вратите към другите стаи, можете да акцентирате входа към всяка с насочена светлина.

Много хора, когато планират ремонт в дома си, малко обръщат внимание на коридора. Свикнали сме да мислим, че това е стая за комуникации, която открива достъп до другите стаи. Но не трябва да омаловажаваме това значимо пространство, не трябва да превръщаме коридора в място, през което само бързаме да преминем в другата стая.


Най-важното, на което трябва да обърнем внимание в коридора е осветлението. Не се опитвайте да го направите равномерно и приглушено, защото тогава това и без това не голямо пространство ще изглежда мрачно. Най-добре изберете контрастни цветове. Най-добър избор е, ако има възможност за коридора да се осигури естествено осветление, но това за съжаление не е възможно, ако живеете в апартамент. Също така светлината трябва да подчертава детайлите в коридора.

Интересна идея, с която ще се почувствате по-удобно.